torsdag 1 maj 2014

Trall-alal-ala...

Dagen efter ramverket var klart så började vi titta på hur vi skulle lägga trallen. Vi har köpt komposittrall från Nordiska fönster. Det ska vara så gott som underhållsfritt och man slipper risken med brädor som vrider sig, krymper eller flisar sig. Dessutom tycker vi att den grå färgen är snygg.

Plankorna har två olika sidor; en slät och en träådrad. Den släta har fasad kant, vilket ger den ett nåtat utseende, och den är nog egentligen snyggast. Dock är vi lite oroliga för att repor och skador ska synas lättare på den, vilket gör att vi kör på den träådrade sidan. Snygg även den.

27 april; Den släta sidan på träkompositen, utlagd för att vi ska se hur den ser ut.

27 april; Och så den träådrade sidan. Här har vi lagt ut brädorna för att se vilket mönster vi ska ha på altanen.
Från början hade vi tänkt oss ett ganska avancerat mönster med fris och ramar, men när vi fick surfade runt lite och kollade på bilder så föll vi istället för ett betydligt striktare mönster där träet ligger längs med husväggen och möts mitt på altangolvet som på bilden ovan. Runt kanterna ska vi sätta en bräda på utsidan som döljer ändbitarna och bildar en smal ram.

1 maj; Närbild på clipsen som används för att fästa brädorna.
Första dagen lyckades vi lägga tre rader med brädor, efter att ha klurat lite på hur vi skulle angripa det hela. Idag torsdag fortsatte vi. Vid lunch hade vi hunnit med tre rader till och det var åter dags att fundera på hur vi skulle göra med övergången till det smalare området utanför köksdörren.

1 maj; Fundering på fortsättningen.
Tanken är att det ska bli ett tak över hörndelen, och så småning om en inglasning. För att förbereda för taket så satte vi upp en limträbalk, som ska sänkas ner i trallen för att kunna monteras snyggt. Därför monterade vi den idag innan vi hunnit så långt med trallen.


1 maj; Är det en blå majstång, tro?
Sen fortsatte golvläggningen och vi kunde vid slutet av dagen nöjt räkna in 9 lagda rader, och flera problem lösta.

1 maj; Kanten till höger ska snedsågas för att få ett brutet hörn på altanen.

1 maj; Trall utanför köksdörren.

1 kommentar:

  1. Jättefint blev det ju! Får jag fråga vart den fina gråa trallen kommer ifrån? :)

    SvaraRadera